top of page

              Üdvözlöm Önt az Olasz gasztronómia szaknyelvi kurzusomon!

             Az Olasz gasztronómia szaknyelvi kurzus (Lingua italiana della gastronomia) célja, hogy segítsen mind azoknak, akik szeretnének elsajátítani az olasz gasztronómia szakszókincsét teljesen kezdő olasz nyelvtudással.                         Ezért, a kurzus teljes verziója úgy van kigondolva, hogy nem csak szavak listáit kínálja megtanulásra, hanem azt a nyelvtani, kommunikációs alapot is nyújtja, amelynek köszönhetően lehet megtanulni kommunikálni olaszul, kezdő szinttől a középhaladó szintig. Olyan nyelvtani vázra helyeztem el a kommunikációs elemeket, az alapvető szókapcsolatokat, amely nem csak egy alapot biztosít, hanem nyelvtani logikával magyarázza meg az olasz kifejezési módot a mindennapi használatban. Sokszor a „logikus” magyarázat fontossága a háttérben szorul, mivel az élő szókapcsolatok használatának nem mindig van „logikája”, így nem is kell ezen töprengeni, hanem elfogadni, hogy ezt „így szokták mondani”, és megpróbálni azt megtanulni, meglátni a kifejezések mögött az olasz ember mentalitását, életérzését, jó kedélyéjét, vidámságát. Ha egy olasz azt kérdezi: „Usciamo?” (uscire kimenni jelent), nem arra kérdez, hogy kimegyünk-e az ajtón, hanem körülbelül azt jelenti e kérdése: „Mi lesz, elkotródunk már itthonról? Még bírjuk a bezártságot? Végre kimegyünk a szabadba? (akár az utcára, a városba, a korzóra…mindegy, csak nem a házban maradni című fejezet). Az „uscire” vágyán ki lehet olvasni az olasz ember „solare” jellegét (kint a napon érzi jól magát).

        Tehát megpróbáltam azt a kiegyensúlyozott arányt találni az élő beszéd, a nyelvtan és a gasztronómia világához kapcsolódó lexikális tartalom között, amely elsajátításával egy olasz étteremben követni lehet a munkafolyamatokat, egyszerű mondatokban lehet kommunikálni az olasz kollégákkal, vendégekkel, ugyanakkor bárkivel párbeszédet lehet kezdeményezni, megadja az alapot az élet bármely területén a kapcsolat felvételhez.

A kurzus tematikája szigorúan követi az olasz gasztronómia ismeretéhez szükséges tematikát: élelmiszerek, ételek, italok, nyersanyagok megnevezését, konyhai, felszolgálási eszközök nevét, fűszerekét stb. A kommunikációs elemek (és ehhez van alárendelve a nyelvtan) életszituációkhoz és szakmai szituációkhoz kapcsolódnak: bemutatkozni, beszélni saját magáról alapinformációkat megadva, kérdezni alapinformációkat, hely és időhatározókkal beszélni valamiről vagy valakiről, előadni egy étel elkészítési módját, megkülönböztetni az utasítás jellegű kommunikációt, erre reagálni, kifejezés jelen, múlt (a leggyakoribb múlt idő használatával) és jövő időben időhatározókkal.

          A kurzus teljesen online! Minden tananyagot online lehet elérni.

         A teljes kurzus struktúrája: 15 leckéből áll (Lezione 1, Lezione 2, Lezione 3 stb.), miden lecke pedig tartalmaz:

        -          3 videó leckét (Videolezione 1,2,3), amely tartalmazza az adott lecke nyelvtani és kommunikációs elemeit szemléletesen, narrációval elmagyarázva.

        -          egy hangos-képes szótárat (Vocabolario audio-visuale) az adott témához kapcsolódó szakszókinccsel

(Pl. Zöldség, Gyümölcs, Halak, Húsok, Első fogások stb) hanggal, képpel, fordítással

        -          egy Word/Pdf alapú Glossario-t, amely összegyűjti a teljes lecke anyagainak (Videó leckék, Vocabolario, feladatsorok) új szavait, kifejezéseit

        -          2 db, mindegyik 6 feladatból álló feladatsort: Quiz 1 és Quiz 2 (kivéve az első leckét, amely dupla mennyiségű feladatból áll: 12 feladat mindegyik Quiz-ben).

       -          egy DEMO-t (a lecke tartalma összesítője) beíratkozás nélkül is megtekinthető!

   A DEMO-k és az első lecke összes anyagai a kurzus INGYENES része, és                lehet megtekinteni.

 

           Regisztráció szükséges, indulj                     !

        A videó leckék és a hangos-képes szótár videósított prezentációk, így akár off line módban is lejátszható számítógépen, tableten, telefonon.

        A Feladatsorok szintén olyan platformon kaptak helyet, amely kompatibilis minden operációs rendszerrel, ismertebb böngészővel és elérhetők minden eszközről.

        A leckék szekcióiban You Tube linkeket találunk a videó leckékhez vagy a hangos-képes szótárhoz. A Word alapú Glossario egy letölthető dokumentum. A feladatsorokat a FlexiQuiz platformban találjuk, de a hozzáférés külön regisztrációhoz van kötve.

        Technikai információkat a Útmutató oldalon is lehet találni.

        A teljes tanfolyam ára tartalmazza a 3 EGYÉNI konzultációt is: első alkalommal bevezető konzultáció formájában, majd további 2 konzultáció az első és második lecke végén. A konzultációk virtuális osztályteremben kerülnek megtartásra. További információkat az Árak oldalon olvashat.

        A teljes kurzusnak van egy rövidített, Gasztronómiai Thesaurus (Thesaurus gastronomico) nevezetű verziója, amelyet azoknak ajánljuk, akik már beszélnek olaszul és csak szakmai szókinccsel szeretnének bővíteni az olasz nyelvű szókincsüket.

        A kurzus röviditett - Gasztronómiai Thesaurus (Thesaurus gastronomico) - verziója tartalmazza:

        -          15 leckének hangos-képes szótárát (Vocabolario audio-visuale) az adott témához kapcsolódó szakszókinccsel (Pl. Zöldség, Gyümölcs, Halak, Húsok, Első fogások stb.) hanggal, képpel, fordítással

       -          15 leckének a Word alapú Glossario-t, amely összegyűjti a Word formátumban a lecke szakszókincsét

       -          Leckénként egy feladat a szókincs elmélyítésére

 

A kurzus tematikája:

            Lezione 1, Attrezzature di cucina /Konyhai felszerelések)

            Lezione 2, Cibi e bevande (Ételek és italok)
            Lezione 3. Pane, alimenti di base (Kenyér, alapélelmiszerek)
            Lezione 4.Tipi di cottura (Főzési módok)
            Lezione 5, Azioni in cucina (Konyhai eljárások)
            Lezione 6, Verdure (Zöldségek)
            Lezione 7, Frutta (Gyümölcsök)
            Lezione 8, Carni (Húsok)
            Lezione 9, Latticini (Tejtermékek)
            Lezione 10, Antipasti (Előételek)
            Lezione 11, Minestre e zuppe (Levesek)
            Lezione 12, Pasta e riso (Tészták és rizsek)
            Lezione 13, Pesce (halak)
            Lezione 14, Secondi, Piatti principali (Főételek)
            Lezione 15, Dolci (Desszertek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         

A kurzus GIALLO ZAFFERANO multimédiás illusztrációival jött létre

A kurzus anyagai (teljes verzió)

15 hangos-képes szótár 

15 Word szószedet

45 Videó lecke

 15 DEMO videó

2 db. 12 feladatból álló feladatsor

28 db. 6 feladatból álló feladatsor

                                   OLASZ GASZTRONÓMIAI SZAKNYELV  online kurzus teljes verziója 
bottom of page